2013. július 3., szerda

Újra előkerültem :D

Nem vittem túlzásba az elmúlt hónapokban sem a paleot, sem a blogozást. Sőt nagyon nem. Sajnos meg is van az eredménye :( Híztam 5 kg-ot, ha nagyon erősen nézem akkor 6-ot. Kicsit ki vagyok akadva magamon.
Természetesen foghatom mindenfélére ezt az eredményt, de inkább magamba nézek és elszégyellem magam, hiszen az elmúlt hónapokban összezabáltam mindent. Nem indok, hogy szerintem az angol ételek messze rosszabb minőségűek, mint a magyarok. Sajnos ez nem csak kitaláció.

Sokszor felmerült bennem a botlok zöldségpultjait nézve, hogy miért nem "öregszenek" itt a zöldségek, gyümölcsök. Még az angolnak kikiáltott alma is pont úgy néz ki szeptemberben, mint májusban és most júliusban. Felmerül az emberben miből van ez az alma vagy inkább mivel kezelik, hogy ennyire szépséges mindig...Egy szóval engem inkább riaszt, mint örömmel tölt el, hogy lám-lám milyen szépek itt  a gyümölcsök...Hát lehet, hogy azok, de ettől inkább félelem alakul ki bennem. Ami furcsa, hogy az organikus, azaz bio is pont ilyen...Szóval nem igazán tudom, hogy mit merjen enni itt az ember lánya. Így aztán marad a túlvegyszerezett zöldség és gyümölcs. A húst is idesorolom, mert a jó ég tudja mit esznek ezek az állatok.
Kellene találni egy helyi biogazdaságot és onnan venni a zöldségeket. Sajnos a kiskerti termesztés itt nem igazán megoldható..., leginkább kert hiányában, az időjárást már nem is említve. Húsfarmot már találtam, de az is 50 km-re van és elképesztően drága. Így aztán meg kell állapítsam ebben az országban én csak szemétevő lehetek, mert a bio-ra nem elég a pénzünk...
Így ezt levezetve magamban, hogy adjak a szarnak egy pofont, mert már úgy is minden mindegy alapon,  elkezdtem összevissza zabálni.  Íme az eredmény, 6 kg plusz és még életemben nem volt ennyi bajom. A szervezetem hozzászokott a jóhoz és most olyan erővel tiltakozik a vacak ellen, hogy csak kapkodom a fejem. Így bár a kaják nagy részének eredete erősen kétséges visszaálltam a paleora. Önmagam erősítésére elolvastam újra a paleos könyvet és az segített helyrebillenteni az agyamat...Most tartunk ott, hogy már a lányom is hajlandó megkóstolni a gluténmentes kenyeret, amit én csinálok, nem a boltit...Ami szerintem iszonyatos.

Itt egyébként sokkal több beteg gyerek van, mint otthon vagy csak otthon ezt inkább erősen titkolják az emberek. Itt azonban segítik őket. Az iskola méri a cukros gyerekek cukrát és minden egyéb betegséggel kapcsolatos segítséget megadnak. Ezért tudom, hogy csak a lányom osztályában 3 I tip. diabeteszes kisgyerek van, akik közül az egyik még gluténérzékeny is. Szóval van itt is beteg gyerek rendesen. Ez a sok egészséges étel eredménye. Bár az igazsághoz tartozik, hogy ez az utóbbi kisgyerek Mo-on lett cukros és itt állapították meg a gluténérzékenységét. Nem magyar a gyerkőc egyébként, bár állampolgár :D

Visszatérve magamra. Újra elkezdtem a paleot, ami nálunk mindig is kompromisszumos paleo-ként működött. Van amit eszünk, - módjával -, bár a paleo tilt és van amit szigorúan betartunk.

Amit nem eszek ilyenkor (persze ha nem lengek ki :( ):

  • ·        glutén (semmilyen liszt tartalmú étel, teljes kiörlésű sem, ez alól kivétel lehet alkalmilag a zabliszt, én szoktam használni, de nem úgy működik, mint a sima liszt),
  • ·        tejtermékek (se tej, se joghurt, se kefír, kivéve a sajtok és a juhtúró, tudom az nem paleo, plusz itt beszerezni is szinte lehetetlen, így nem igazán játszik)
  • ·        hüvelyesek (nekem néha belefér a zöldborsó),
  • ·        növényi zsiradék (ide tartozik a margarin, étolaj, növényi tejszín, kivétel ez alól a hidegen sajtolt olajok, oliva, kókuszolaj, mandulaolaj, dióolaj, ghee (itt kapható)),
  • ·        burgonya (néha levesbe, főzelékbe beleteszek 1-2 darabot az íze kedvéért, pár falatot eszek is belőle, de tényleg nagyon keveset),
  • ·        kukorica, rizs (semmilyen)
  • ·        földimogyoró
  • ·        cukor, barnacukor, nádcukor, gyümölcscukor
  • ·        bolti felvágott, kivéve sonka és száraz kolbász

Mi az, amit eszek:


  • ·        zöldség, gyümölcs minden mennyiségbe, még a paradicsom is belefér
  • ·        húsok (már ami itt van..., pl. imádom a pulykaszárnyat, itt nincs), tojás
  • ·        állati zsiradék (én libazsírral főzök általában, de persze lehet disznózsír, stb. Persze nem kell sokat használni)
  • ·        olajos magvak minden mennyiségben  pl:dió, mák, szezámmag, lenmag, mandula, kesudió, napraforgó mag
  • ·        aszalt gyümölcsök, persze módjával, mert sok benne gyümölcscukor, de sokszor ezzel édesítek, ezt nassolom pl. kókuszgolyó datolyával készítve, datolya (nem glükózos, hanem sima, mazsola, ezeket aprítóval összetöröd és krémes édesség lesz belőle pl.)
  • ·        kókusz, minden formában
  • ·        méz, xilit, stevia (én néha használok édesítőt)

Szóval ezeket eszem vagy nem eszem. Nem szabad kilengenem ez a mostani elhatározásom. Nagyon fontos lenne, hogy újra átálljak. Remélem sikerül újra, hiszen egyszer már sikerült :)