2014. március 23., vasárnap

Chicken nuggets édesburgonya chips-el

A kislányom állandóan azzal nyaggat, hogy milyen finomak a csirkefalatok amit az angol barátnőjénél eszik. Mondanom sem kell, hogy sima félkész, mélyhűtött cuccot esznek a leányzónál, de ez persze a lányomat nem érdekelte nagyon. Már egy ideje gondolkoztam, hogy ki kellene próbálni a csibefalatokat és ma amikor a mélyhűtőből kivett husit szemrevételeztem rájöttem, hogy ebből a húsból nem tudok rántott szeletet csinálni, így maradtak a csibefalatok. Gondolkodtam, hogy mibe forgassam meg, hogy paleos maradjon és ropogjon is. A múltkori halas finomságom külseje fincsi ropogós lett, így ezt vettem alapul. Íme a végeredmény.


 Csibe falatok palacsinta tésztában kisütve és édesburgonya chips


Hozzávalók:

csirkemell darabok
szénsavas víz
gesztenyeliszt
1 tojás
só, bors
zsiradék

Elkészítése:

A vizet a tojással elkeverjük és a gesztenyeliszttel addig sűrítjük, amíg egy jó állagú palacsintaszerű tésztát nem kapunk. Ebbe mártjuk bele és sütjük ki közepes lángon. Amikor kész van leitatjuk a felesleges zsiradékot és azon frissen befalatozzuk. Én édesburgonya chpis-el fogyasztottam, ami az én ízlésemnek kicsit édeskés, de ha nem igazi "krumplit" várunk akkor nagyon finom. 

Édesburgonya chips

A chips-hez az édesburgonyát vékonyan felkarikázom és mandulaolajjal megspriccelem és a sütőben rövid idő alatt készre sütöm. Nem nagyon fogom ezt köretként enni, mert nekem kicsit édes, de nassolni kiváló. Legközelebb majd csinálok hozzá paleos "francia salátát". Nagy sikert aratott itthon ez a finomság. 

Mindenkinek szívből ajánlom :)








2014. március 21., péntek

Kenyérféle

Meg kell mondjam kellő képen elegem van a paleos kenyerekből. Rengeteget próbáltam már. Megszoktam őket, de szeretni nem tudom, sajnos. Tudom ezzel szentségtörést követek el, de mivel még "csak" két hete tértem vissza a jó útra :), ezért még mindig beindul a nyálelválasztásom amikor megérzem a friss kenyér illatát. Sajnos a család most nem vesz részt a paleo mániámban. A párom mindent megeszik amit elé teszek, de most nincs annyira elszánva, hogy lemondjon a bűnös dolgokról :)

A paleos kenyér iránti ellenérzésem leginkább azt eredményezi, hogy egyre kevesebb ilyen jellegű eledelt veszek magamhoz. Néha azonban a szükség úgy hozza, hogy szendvicset kell készítenem. Ezen alkalmakkal készítek paleos kenyereket. Többféle kenyeret/zsemlét variálok. Ezek közül még az egyik legehetőbb a cukkinis bagett, amelyet a FB paleos csoport egyik mesterszakácsa alkotott :). Rengeteg jó receptet tesznek föl a csoporttársak erre az oldalra.

Cukkinis bagett




Hozzávalók (9 db kisméretű):

4 tojás
1 közepes db/15 dkg cukkini 
2 dl mandulaliszt
2 evőkanál Psyllium/útimagfűhéj
2 evőkanál kókuszliszt
fél dl szezámmag
3 evőkanál napraforgómag
só,
1 tk szódabikarbóna

Elkészítése:
A cukkinit a sajtreszelőn lereszelem (nagy lyukon), felverjük a tojásokat, beleszórjuk az útimagfűhéjat és hagyjuk picit állni, majd a cukkinit hozzáadjuk.
200 fokra előmelegítjük a sütőt.
Egy edényben összekeverjük a száraz hozzávalókat és összekeverjük a tojásos anyaggal.
Megformázzuk a bagetteket, sütőpapírra tesszük.
Ha szükséges vizes kézzel formázzuk.
Mindegyikre teszünk 2-3 bevágást és én megszórom egy kis maggal (napraforgó, szezámmag)
Kb. 20 percet kell sütni.
Nagyon-nagyon finom. Hosszú bagettként is ki lehet próbálni.

Ez volt a tegnapi vacsorám. Iszonyú finom melegszendvicset csináltam kis házi kenőmájassal, piros arannyal és reszelt sajttal. Ittam még hozzá egy kis teát is. Nekem nagyon ízlett.


Mallorcai narancsos mandulaszelet

Nem vagyok nagy rajongója a főzésnek.

Örülök amikor valami finomat sikerül alkotnom, de amikor nem tökéletes kicsit elmegy a kedvem. Sőt, mivel erősen ihletfüggő vagyok, (ami ritkán jön...) sokszor kell erőt vennem magamon, hogy főzzek. Mondjuk, ha már belelendülök, akkor megy, mint a karikacsapás.

Pár nappal ezelőtt készítettem egy isteni mandulás-citromos süteményt, Lilla blogjáról.  Ez ihletett, hogy a mallorcai diós sütit csináljam meg narancsosan. Persze eredetileg mandulával készült volna, de míg Mo-on korlátlan mennyiségű dió állt rendelkezésemre, addig mandulát nem nagyon lehetett kapni (sütnivalót), így lett a mandulásból diós sütemény. Itt viszont pont fordított a helyzet. A dió itt (UK) aranyárban van, a mandula viszont elég olcsó és állandóan a rendelkezésemre áll. 

Ezt az alapreceptet használom szinte mindenhez piskóta helyett. Fantasztikusan könnyű és omlós a tésztája. Az egyik kedvencem belőle a kókuszkocka. Isteni. Egyetlen gond vele, hogy állandóan szükségem lenne pár tyúkra, hogy mindig legyen elegendő tojás hozzá. Sokat felemészt.

Mallorcai narancsos mandulaszelet


Hozzávalók:

20 dkg darált mandula
6 tojás
1 narancs héja és leve
6 ek xilit (nálam a fele folyékony szacharin)
vanília aroma

Öntet:

5 dkg 85%-os étcsokoládé
2 ek kókuszzsír
pár csepp édesítő



Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom és a fehérjét egy pár csepp narancslével felverem.
Eközben a tojássárgáját habosra keverem a xilittel, az édesítővel és a narancs levével. A mandula őrleményt szépen hozzáadom a sárgájához és elkeverem.
Ezt követően óvatosan belekeverem a habba a mandulás keveréket. 
Végül beleöntöm egy kizsírozott, kivajazott tortaformába vagy tepsibe, ki mibe. Én ezt egy 26 cm átmérőjű tortaformában sütöttem meg. 

160 fokra felmelegített sütőben vagy lassú, alacsony lángon sütöm kb.40-45 percig. Fontos lassan sütni, mert nagyon lágy a tészta, ha nagyobb lángon sütjük, akkor a külseje megég, a belseje pedig nyers marad. 

Miután megsült hagyjuk kihűlni és a gőz felett megolvasztott étcsokival, amelybe belekeverem a kókuszzsírt és az édesítőt is, lelocsoljuk. Hűtőbe tesszük, amíg meg nem köt a tetején a csokoládé.

Mindenkinek szívből ajánlom, nagyon finom. Puha, omlós és bűnre csábít :)
Isteni finom volt reggelire is egy bögre teával.







2014. március 18., kedd

Paleos Fish&Onions, a fish&chips újragondolva :)


A fish and chips az angolok nemzeti eledele. Ez a "ködös" ország, nem épp a konyhaművészetéről híres... Így lehetséges, hogy az egyik legnépszerűbb ételük a hal krumplival és, ha étteremben fogyasztod még jó kis borsópürét is abszolválnak mellé. Mondanom sem kell ez utóbbi általában kiveri nálam a biztosítékot, olyan vonzó, mint egy adag jól pürésített babakaja.., nem akartam semmit írni a zöld h...nyásról :), amelyhez a leginkább hasonlít. 

Szóval mióta ideevett minket a nyugati szél és feladtam a paleos életmódomat néhányszor belekóstoltam ebbe a minden sarkon megtalálható ételből. Sajnos nagyon ízlik, ami azért baj, mert nem túl egészséges ez a finomság. Persze a paleoba sem fér bele, de nekem bele kellett passzintanom, legalább a halat. Azt gondolom sikerült. A fehér lisztet zabliszttel váltottam ki. Tudom, hogy a zabliszt kompromisszumként fogyasztható csak, de én azért néha napján használok.
Szóval ennek jegyében készítettem el az én kompromisszumosan paleos, ropogósra sült halacskámat egy kis ropogósra sült hagymakarikával és paleos tartármártással.


Paleos sült halacska, ropogós hagymakarikával
tartármártással



Maga az étel, nem vagyok egy fotóművész :(

Hozzávalók:
4-5 tőkehalfilé szelet
1 nagyobb fej hagyma
zabliszt
1 tojás
szénsavas-víz
só, bors
zsiradék, nálam libazsír
A halszeleteket sózom, borsozom, a hagymát kb. 1 cm-es karikákra szeletelem és gyűrűkre bontom. Ezt követően készítek egy sűrűbb palacsintatésztát, a tojást elkeverem a kb. 2 dl vízzel és utána hozzáadagolom a zablisztet, addig amíg kellő sűrűségű nem lesz. Felteszek egy serpenyőben zsiradékot, nálam libazsír volt és jó melegre hevítem. Amikor elég meleg, de még nem füstöl :), akkor bemártom a halszeleteket és a zsírban ropogósra sütöm, kb. 6-7 perc alatt. Ugyanezt megcsinálom a hagymakarikákkal is és szépen megsütöm őket. Lecsöpögtetem így nem lesz túl zsíros. A család nem paleos tagjainak párolt rizzsel tálaltam. Én csak tartármártással ettem, amelyet házi majonézzel, mustárral és kókuszkrémmel csináltam, ez volt az alapja és ízesítettem citrommal, borssal, sóval és egy picit xilittel.
Az eredmény fantasztikus. Finom, ropogós, ízletes. Nagyon jó lett, a hagymakarikák is nagyon jól sikerültek. Gondolom más, paleosabb liszttel is működik, de én már annyival kísérleteztem és nekem nem sikerültek olyan igazinak. Erre vágytam.

2014. március 14., péntek

Napi dolgok

A mai nap is jól indult, mint az elmúlt hét összes napja. Ez legfőképp annak tulajdonítható, hogy süt a nap :), ami itt elég nagy ritkaság. Lassan 5. napja süt a nap, tegnap bekavart egy kis köd, de ettől függetlenül rendületlenül süt. Ilyen, amióta itt élek nem nagyon volt. Voltak napsütéses órák és viszonylag kellemes idő (max.22-24 fokkal), de ilyen, mint az elmúlt pár napban, nem nagyon fordult elő.  5 napig felhő nyomát sem láttuk, persze nem volt túl meleg (12-14 fok) :). Persze itt (Manchester) inkább ez a furcsa, bár mindenki élvezi, szerintem.

A párom most  kezdett új munkahelyen, ahol lassanként át kell állnia az éjszakai munkára, mert állandó éjszakára vették fel. Ez azt jelenti, hogy 4 napon át dolgozik 12 órás műszakokban. Ehhez próbál hozzászokni. Ma reggel 8-kor jött haza a munkából és most alszik. Így nagyon csendben kell lennem, ami nehezen megy :)

Ma reggel elvittük a gyerkőcöt a suliba. Érdekes a suli téma errefelé. Mindenkinek más erről a véleménye. Sok ismerősöm szerint (magyarok és persze más nemzetiségűek) az oktatás jó úgy, ahogy van, mert legalább nem stresszelik a gyerekeket..., nincs tankönyv, füzet, számonkérés, bár az élet azért sajnos nem így működik. A legrosszabb, hogy a gyerek fejlődéséről lövésem sincs, mert semmiféle visszajelzést nem kapok. Legfeljebb annyit, ha a gyerek véletlenül rosszalkodik vagy ilyesmi. Most pl. a fő problémánk, hogy nem akarjuk úszni engedni a gyereket, de ők mindenképpen vinni akarják. Az egyik ok, hogy a gyereknek iszonyú sok haja van és elég hosszú is. Ezt a hajat nem szárítják meg, de még az úszósapka feltételében sem segítenek, így minden alkalommal csurom vizes fejjel hagyja el az uszodát. Kiadtam parancsba, hogy sapka és kapucni nélkül ki ne jöjjön az uszodából. A legfőbb okom az úszás ellen mégis az, hogy a klóros víztől olyan csúnya lesz a bőre, hogy alig tudom kikezelni. Ráadásul nem marad le semmiről, mert tud úszni. Az orvos hosszas vizsgálatokra küldte, ami itt hónapokig eltarthat és addig nem ad neki felmentést, így a tanári fenyegetőzés hatására folytatjuk az úszást...

Visszatérve a tanulásra, szerintem iszonyúan alacsony a színvonal. Nem mondom, hogy a magyar oktatásban minden jó, sőt. Ott meg annyi mindent kell megtanulni..., sokszor értelmetlennek látom azt is. A gyerekeknek nálunk nincs önbizalma, mert sokszor az sem elég, ha mindent tudsz, mert annál is van feljebb. Itt, ha tudsz valamit akkor annak örülnek..., ez persze jó, mert a gyereknek nem veszik el a kedvét, de a középút mégis jobb lenne mindenhol, szerintem. Szóval az angol színvonal alacsony, a gyerekekkel folyamatosan tanulni kell, ha nem akarod, hogy végleg lemaradjon. Az a furcsa, hogy pl., ha felvételizel egy gimnáziumba (államiba), akkor kb. köszönő viszonyban sincs a felvételi anyaga az iskolában tanultakéval. Szóval egy átlag gyereknek akikkel a szülők nem foglalkoznak külön vagy nem zseni, esélye sincs. Az a baj, hogy sok értelmes gyerek kallódik így el. Persze én tanulok a lányommal. Egyrészt az angol suliba is, másrészt a magyar tananyaggal is haladunk, mert otthon magántanuló.

Itt szülői értekezlet sem sok van. Én pl. még egyszer sem találkoztam a lányom tanárával, aki matekból és angolból tanítja. Különböző csoportokba vannak osztva és őt most ugyanaz a tanár tanítja angolból és matekból is. Léna osztályfőnöke más csoportokat tanít, a lányomat nem. Így a gyerek tanárával az elmúlt 7 hónapban nem találkoztam. Azt sem tudom, hogy néz ki. Szóval a hosszú bevezető után elárulom, hogy március végén lesz egy fogadó óra, ahol majd tudunk beszélni. Erre kitalálja a suli, hogy egy másik tanárral találkozzunk inkább, mert a mienk nem nagyon ér rá!!! Totál kiakadtam. Minek találkozzak egy olyan tanárral aki pár hónappal ezelőtt tanította angolból, mindössze 6 hétig. Azzal a tanárral, aki pedig 5 hónapja tanítja matekból és 4 hete angolból nem tudunk találkozni! Felháborít, így mondtam az irodában, hogy adjanak egy időpontot amikor jó a tanárnak és mi megoldjuk, de beszélni szeretnénk vele mindenképpen. Hiszen még osztályzatot sem kapnak. Így max. találgatni tudunk a gyerek tudását illetően...Persze együtt tanulunk, de a tankönyveket vagy feladatlapokat is úgy kell lehalásznunk az internetről.

Próbáltam röviden és érthetően leírni ami kissé nyugtalanít, de persze lassan 1,5 éve torlódnak bennem a dolgok és kissé hanyagoltam az írást, így bennem ragadt egy-két dolog. Ezért írok kissé összevissza...

Remélem, hogy azért tudok majd beszélni a tanárral, hiszen még majdnem 4,5 hónap hátravan a suliból, ami itt július végéig tart.

A paleo életmód, újra

Gondolkoztam...

Iszonyú régen írtam utoljára, nagyon elhanyagoltam az írást. Először azt gondoltam, hogy új blogot kezdek el írni, hiszen az egy új kezdetet is jelentene. Végül úgy döntöttem, hogy nem kezdek új lapot, mert inkább vállalom a hibáimat és megpróbálok belőlük tanulni...

Két éve már, hogy elkezdtem a paleot, aztán 9 hónap után fokozatosan felhagytam vele. Nem azért, mert nem használt, hanem azért, mert egy másik országba költöztünk, ahol rengeteg hatás ért, először nem találtam a megfelelő élelmiszereket (vagy csak nem akartam), szóval kifogásokat írhatnék még, de nem akarok. A lényeg, hogy nekem bevált, csak én nem voltam elég erős hozzá.

Talán most az leszek. Már elkezdtem újra pár nappal ezelőtt és remélem, hogy a pozitív hatását hamarosan érezni fogom és akkor már könnyebb lesz folytatnom. Még küzdök az édességhiányommal, de azt sikerrel enyhítem paleos sütikkel. Nálam most nem a fogyás az elsődleges cél, bár ugyanott tartok súlyban ahol két éve elkezdtem. 

Próbálom vezetni itt a tapasztalataimat és az étrendemet az általam használt receptekkel.

A mai étrendem:

Reggeli: citromos-mandulás sütemény 1 szelet Lilla citromos-mandula tortája
Tízórai: magok (mandula, kesu, tökmag, mazsola)
Ebéd: banán + magok (dolgoztam és nem volt lehetőségem normálisan enni)
Uzsonna:  póréhagyma leves + székelykáposzta (ez volt az ebédem, már majd kilyukadt a gyomrom...)
Vacsora: 1 tojás, 2 kis szelet szalonna + zöldség, 1/4 db paleos zsemle

A receptek egy részét én találtam ki, a másik részét átalakítottam és persze van olyan amely nem az én agyam szüleménye :)

A póréhagyma leves elkészítésekor ezt a receptet alakítottam át Póréhagyma-leves . Az az igazság, hogy anno elkészítettem ezt és abszolút állíthatom, hogy ez a verzió legalább olyan jó.

Póréhagyma-leves
fotóm nincs, majd legközelebb :(

Hozzávalók:

2 szál póréhagyma, 2 db sárgarépa, 3-4 gerezd fokhagyma, kevés friss petrezselyem, só, fehér bors, kakukkfű, curry, őrölt szerecsendió, kókusztej (elhagyható, szerintem), olíva olaj + egy kis ghee (bármilyen más zsiradék is jó)

A hagymát és a fokhagymát felkarikázzuk, adunk egy kis sót hozzá és a zsiradékon megfonnyasztjuk. Ezt követően beleszórjuk a répát és a fűszereket. Nem szabad spórolni a fűszerekkel. Én egy fél teáskanállal tettem mindegyikből, aztán kóstolgattam. A recept többet írt. Felöntöm egy kevés húsleveslével vagy vízzel (én ezzel szoktam) és párolom amíg megpuhul. Ehhez teszek még 1-1,5 liter vizet és főzöm amíg puha nem lesz. Attól függ a víz mennyisége, hogy milyen sűrűre szeretnéd a levest. Fontos, hogy a fűszerezést kóstolgatni kell. Amikor megfőtt, pürésítem botmixerrel, majd egy kis kókusztejjel krémesebbé varázsolom. Csináltam egyszer anélkül is, szerintem úgy is tökéletes. A kislányom pirítóssal és sajttal eszi, én csak sajttal szórom meg. Szerintem istenin finom leves.

A székelykáposztát mindenki el tudja készíteni az eredeti recept alapján csak nem szabad besűríteni tejföllel, én csak úgy "hígan" eszem. Szerintem isteni finom ez is. Nem túl zsírosan csinálom, általában pulykacombból. Szóval nem túl igazi, de mi szeretjük.

Egyelőre ennyi. Próbálok rendszeresen írni ide. Leginkább persze magamat akarom motiválni a bejegyzésekkel. :) Remélem sikerül. Meg kellene gyógyulnom.