2012. október 7., vasárnap

Azért megyeget ...

Már nem kívánom éjjel nappal a vacak kajákat, alig 1 hét alatt sikerült ezt visszaszorítanom. Nem mondom, hogy amikor a lánykámnak csokis kekszet adok nem fut át a fejemen, hogy de jó lenne 1-1 darab belőle, de ellenállok. Ami nagyon jó és egyre könnyebben is megy. Pedig a piros betűs napok is befigyeltek, ettől kicsit nehezebb lett, de nem kivitelezhetetlen.:)

Összességében büszke vagyok magamra, amikor nem volt időm vagy kedvem főzni, akkor is kitartottam :)

Ez a hét az átállás jegyében telt és azt kell mondanom rendben ment. Találtam egy isteni receptet ezen az oldalon http://glutenmentesen-egeszsegesen.com/, ami egy mandulás lepényke. Ezt kenyér pótlékként csinálom, mivel egy kis változatosságra vágytam "kenyér" fronton. Nem mintha nem szeretném az eddig jól bevált kenyérkéimet, muffinkáimat, de mindig szerettem volna használni mandulalisztet vagy mandulaőrleményt. Eddig azonban visszatartott az ára és a beszerzés nehézkessége. Itt azonban beszerezhető és jónak tűnik, de nem utolsó sorban megfizethető kategória. Egy 20 dkg-os csomaggal 90 penny (kb.320 Ft), ami nekem elég jó árnak tűnik. Próbálok még olcsóbb verzió után nézni, de addig ez is jó lesz.
Addig is a receptet megadom itt, hátha valaki kipróbálná. Semleges ízű kicsi lángost kapunk, ami bármilyen feltéttel megbolondítható. Csak a képzeletünk szab határt neki.
Képet majd utólag mellékelek , mert mind elfogyott mostanra sajnos :)Egyébként szerintem elkészíthető akár dióval, zabliszttel és persze egyéb maglisztekkel is.


Mandulás kenyérlepény
(4-5 db kis lepény lesz belőle)

2 tojás
2 púpozott ek mandulaőrlemény (nekem több kellett)
2 ek reszelt kemény sajt
só, bors, szerecsendió ízlés szerint

A tojást felverjük és a többi hozzávalót beleadagoljuk, nekem kicsit híg lett és én addig adagoltam hozzá a mandulát, amíg egy kicsit sűrűbb, de még jól keverhető masszát nem kaptam. Nem szabad túl sűrűnek lennie, de folynia sem. Amikor kész van, akkor előkapunk egy serpenyőt és egy kis zsiradékot teszünk bele és evőkanállal kis kupacokba beletesszük a masszát, amit én villával vagy kanállal lepény vastagságúra simítok és mind a két oldalát szépen megsütöm.( lapos fakanállal könnyebb megfordítani)  Ezután szépen rárakjuk amit szeretnénk.
Én az elmúlt napokban tettem már rá tojáskrémet, tonhalkrémet, ettem tükörtojáshoz, stb. Mindenhez nagyon finom volt és semmilyen mellékíze nincs, ami csökkentené a rátett cuccok élvezeti értékét.
Szerintem gyakran fogom sütni. Amikor legközelebb sütök lefotózom és bemutatom itt az oldalon.

Azt írtam, hogy rosszul állok alapanyagokkal. Hát igen az otthoni megszokott dolgok után, tényleg, de ha nyitott vagyok új dolgokra akkor már nem is olyan rossz a helyzet.

Például nem új dolog, de én imádom a datolyát. Itt isteni datolya van és kb. fele annyiba kerül, mint otthon és nem cukrozzák és még ki is van magozva, nincs kiszáradva stb.

A másik amit felfedeztem az a ghee. Otthon nem láttam sehol...Ez a vajból készült vajzsír, amiben már nincs tejsavó és társai. Hát itt az is van és ráadásul láttam 1 kg-os kiszerelésben és megfizethető kategória, de gondolom az indiai boltokban ez még olcsóbb, mint az élelmiszer áruházakban.

Ide sorolnám a kókusztejet, amit magam gyártottam otthon, kókuszreszelékből, itt meg potom áron megkapható, sőt a mandulatejnek is nagyon örültem pl. 

Szóval sok-sok minden megtalálható itt is, csak meg kell keresni, persze mák az nem nagyon van, meg lenmagot sem láttam, de ezeket majd pótolom valahogy. De még nem adtam fel, hogy keleti boltokban találok ezekből is..
Igazából itt a zöldség-gyümölcshöz kell pénz rendesen. Ezek a legdrágábbak, ezekre rámegy a gatyánk is...

1 megjegyzés:

  1. Szia Ildi! :) Jó nagy változásokon mentél keresztül az elmúlt időben! :) Drukkolok Neked mindenhez! :)

    VálaszTörlés