2014. március 21., péntek

Mallorcai narancsos mandulaszelet

Nem vagyok nagy rajongója a főzésnek.

Örülök amikor valami finomat sikerül alkotnom, de amikor nem tökéletes kicsit elmegy a kedvem. Sőt, mivel erősen ihletfüggő vagyok, (ami ritkán jön...) sokszor kell erőt vennem magamon, hogy főzzek. Mondjuk, ha már belelendülök, akkor megy, mint a karikacsapás.

Pár nappal ezelőtt készítettem egy isteni mandulás-citromos süteményt, Lilla blogjáról.  Ez ihletett, hogy a mallorcai diós sütit csináljam meg narancsosan. Persze eredetileg mandulával készült volna, de míg Mo-on korlátlan mennyiségű dió állt rendelkezésemre, addig mandulát nem nagyon lehetett kapni (sütnivalót), így lett a mandulásból diós sütemény. Itt viszont pont fordított a helyzet. A dió itt (UK) aranyárban van, a mandula viszont elég olcsó és állandóan a rendelkezésemre áll. 

Ezt az alapreceptet használom szinte mindenhez piskóta helyett. Fantasztikusan könnyű és omlós a tésztája. Az egyik kedvencem belőle a kókuszkocka. Isteni. Egyetlen gond vele, hogy állandóan szükségem lenne pár tyúkra, hogy mindig legyen elegendő tojás hozzá. Sokat felemészt.

Mallorcai narancsos mandulaszelet


Hozzávalók:

20 dkg darált mandula
6 tojás
1 narancs héja és leve
6 ek xilit (nálam a fele folyékony szacharin)
vanília aroma

Öntet:

5 dkg 85%-os étcsokoládé
2 ek kókuszzsír
pár csepp édesítő



Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom és a fehérjét egy pár csepp narancslével felverem.
Eközben a tojássárgáját habosra keverem a xilittel, az édesítővel és a narancs levével. A mandula őrleményt szépen hozzáadom a sárgájához és elkeverem.
Ezt követően óvatosan belekeverem a habba a mandulás keveréket. 
Végül beleöntöm egy kizsírozott, kivajazott tortaformába vagy tepsibe, ki mibe. Én ezt egy 26 cm átmérőjű tortaformában sütöttem meg. 

160 fokra felmelegített sütőben vagy lassú, alacsony lángon sütöm kb.40-45 percig. Fontos lassan sütni, mert nagyon lágy a tészta, ha nagyobb lángon sütjük, akkor a külseje megég, a belseje pedig nyers marad. 

Miután megsült hagyjuk kihűlni és a gőz felett megolvasztott étcsokival, amelybe belekeverem a kókuszzsírt és az édesítőt is, lelocsoljuk. Hűtőbe tesszük, amíg meg nem köt a tetején a csokoládé.

Mindenkinek szívből ajánlom, nagyon finom. Puha, omlós és bűnre csábít :)
Isteni finom volt reggelire is egy bögre teával.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése