A fish and chips az angolok nemzeti eledele. Ez a "ködös" ország, nem épp a konyhaművészetéről híres... Így lehetséges, hogy az egyik legnépszerűbb ételük a hal krumplival és, ha étteremben fogyasztod még jó kis borsópürét is abszolválnak mellé. Mondanom sem kell ez utóbbi általában kiveri nálam a biztosítékot, olyan vonzó, mint egy adag jól pürésített babakaja.., nem akartam semmit írni a zöld h...nyásról :), amelyhez a leginkább hasonlít.
Szóval mióta ideevett minket a nyugati szél és
feladtam a paleos életmódomat néhányszor belekóstoltam ebbe a minden sarkon
megtalálható ételből. Sajnos nagyon ízlik, ami azért baj, mert nem túl
egészséges ez a finomság. Persze a paleoba sem fér bele, de nekem bele kellett
passzintanom, legalább a halat. Azt gondolom sikerült. A fehér lisztet
zabliszttel váltottam ki. Tudom, hogy a zabliszt kompromisszumként fogyasztható
csak, de én azért néha napján használok.
Szóval ennek jegyében készítettem el az én
kompromisszumosan paleos, ropogósra sült halacskámat egy kis ropogósra sült
hagymakarikával és paleos tartármártással.
Paleos sült halacska, ropogós hagymakarikával
tartármártással
Hozzávalók:
4-5
tőkehalfilé szelet
1 nagyobb
fej hagyma
zabliszt
1 tojás
szénsavas-víz
só, bors
zsiradék,
nálam libazsír
A
halszeleteket sózom, borsozom, a hagymát kb. 1 cm-es karikákra szeletelem és gyűrűkre
bontom. Ezt követően készítek egy sűrűbb palacsintatésztát, a tojást elkeverem
a kb. 2 dl vízzel és utána hozzáadagolom a zablisztet, addig amíg kellő
sűrűségű nem lesz. Felteszek egy serpenyőben zsiradékot, nálam libazsír volt és
jó melegre hevítem. Amikor elég meleg, de még nem füstöl :), akkor bemártom a
halszeleteket és a zsírban ropogósra sütöm, kb. 6-7 perc alatt. Ugyanezt
megcsinálom a hagymakarikákkal is és szépen megsütöm őket. Lecsöpögtetem így
nem lesz túl zsíros. A család nem paleos tagjainak párolt rizzsel tálaltam. Én
csak tartármártással ettem, amelyet házi majonézzel, mustárral és kókuszkrémmel
csináltam, ez volt az alapja és ízesítettem citrommal, borssal, sóval és egy
picit xilittel.
Az eredmény fantasztikus. Finom, ropogós, ízletes.
Nagyon jó lett, a hagymakarikák is nagyon jól sikerültek. Gondolom más,
paleosabb liszttel is működik, de én már annyival kísérleteztem és nekem nem
sikerültek olyan igazinak. Erre vágytam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése