2012. január 27., péntek

Paleo gofri

Rengeteg minden történt velem az elmúlt időszakban, de nem éreztem túl nagy affinitást a leírásához, pedig talán könnyebben ment volna a megemésztésük.

A kis családunk feje, már rátért egy ideje a paleo életmódra, amit mostanában nem tart annyira szigorúan. Nekem is át kellett volna állnom, hiszen, ha neki főzök olyan ételeket, akkor mi is azt esszük, ez így is ment, de azért nálam és a lányomnál is befigyel más kaja is. A kicsi lányomnál ez természetes, mert neki változatos táplálkozásra van szüksége a fejlődéshez és, ha glutént nem is kell ennie nagyon (nem is eszi igazán), de tejtermékekre szerintem szüksége van. Azokról én sem tudok egykönnyen lemondani, de nem viszem túlzásba a fogyasztásukat.

Ennek az életmódnak a keretében az ember lánya próbál olyan ételeket készíteni, ami legalább nyomokban, jellegében hasonlít az általunk megszokott ételekhez. Ilyen étel a gofri is, amelyet bár ritkán eszünk, néha megkíván az ember. Főleg a lányom és persze a fő paleos pasim. Nem akarom magaménak nyilvánítani ezt a fantasztikus receptet, mert az egyik kedves barátnőm kísérletezte ki. Úgyhogy köszönöm neki ezt a receptet, mert nagyon finomra sikerült. Persze inkább fél paleo-nak mondanám a receptet, mert zabliszt van benne, ami határesetként megengedhető ebben az étkezésben is. Ráadásul mindenki annyit alkalmaz ebből az étrendből amennyit akar, nincs semmi kényszer, bármi jobb, mint a semmi.

Na a hosszú felvezetés után jöjjön a recept.


Paleo gofri
10 dkg zabpehelyliszt v. zabpehely
10 dkg lenmag
7 dkg szezámmag
4 tojás
kb. 2,5 dl zabtej (persze lehet rendes tejjel is)
1 kk édesítő (xylit)
5 dkg vajzsír (v. vaj)
1-2 dkg élesztő v. sütőpor

Az összes száraz hozzávalót kávédarálón vagy mákdarálón ledarálom és így por állagú hozzávalókat kapok.
A száraz anyagokat összekutyulom, aztán a nedveseket keverem el, kicsi tejjel felfuttatott élesztőt is belekeverem a folyékony hozzávalókba, majd a szárazokat szépen fokozatosan hozzákeverem. Elég sűrű tésztát kapunk (aki sütött már gofrit az tudja), amelyet a teljesen hagyományos módon megsütöttem a gofri sütőben. Isteni kinézetű és ízű tésztát kaptunk belőle. Én teljesen cukormentes (stevia-val készült), általam gyártott sárgabarack lekvárral kentem meg. Ebből 16 szelet gofri lett, amelyből egy szelet kb. 150 kcal. Nem kevés, de aki ezen a módon étkezik vagy gluténérzékeny annak jó alternatíva lehet. Ráadásul a férj uram ezzel az életmód váltással majdnem 30 kg-ot adott le, pedig szinte folyamatosan evett.

 
Nagy sikert aratott. Rendkívül laktató, finom és egészséges.


Remélem másnak is annyira fog ízleni, mint nekünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése